Amiterea/internarea persoanelor adulte cu dizabilități, încadrate în diferite grade de handicap, care nu au putut fi îngrijiți în familie, sau nu au aparținători (membri de familie), în unități spitalcești, unități medico-sociale care au fost transformate și au devenit ulterior centre rezidențiale este demunită actualmente instituționalizare. Termenul de instituționalizare este asimilat de specialiștii contemporani din domeniu asistenței sociale cu izolarea beneficiarilor de restul comunității și marginalizarea socială a acestora.
Dezinstituționalizarea este procesul de înlocuire a îngrijirii persoanelor adulte cu dizabilități aflați în centre rezidenţiale, cu îngrijirea acestora în comunitate. Definiția este asimilată de obicei cu reorganizarea/închiderea centrelor rezidențiale clasice care au capacitate mai mare de 50 de locuri, cu diminiarea continuă (etapizată) a numărului de locuri din centre rezidențiale și cu identificarea altor soluții – servicii sociale alternative create în comunitate.
Prevenirea instituționalizării presupune identificarea oricăror alternative la instituționalizare, respectiv alte servicii sociale acordate în comunitate, altele decât cele de tip centre rezidențiale.
Odată cu publicarea în monitorul oficial al României a Legii nr. 7 din 4 ianuarie 2023 privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea a manifestat importante procupări pentru susținerea procesului de dezinstituționalizare și prevenirea instituționalizării.
Astfel, la inițiativa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, prin Hotărârea nr. 51 din 16 martie 2023, a fost înființat la nivelul județului Comitetul pentru accelerarea procesului de dezinstituționalizare şi de prevenire a instituționalizării. Pe lângă reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea comitetul deține ca membri reprezentanții instituției prefectului, consiliului județean, asociației orașelor, asociației comunelor și ale altor autorități publice locale din județ. Comitetul se întrunește în sedințe trimestriale în care se monitorizează activitățile specifice dezinstituționalizării și prevenirii instituționalizării.
În structura organizatorică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea a fost înființat compartimentul de locuire incluzivă care are ca atribuții principale accelerarea procesului de dezinstituționalizare, de prevenire a instituționalizării și identificare de soluții de locuire și îngrijire în comunitate.
Ca soluție/alternativă la dezinstituționalizare și în vederea prevenirii instituționalizării a fost înființat în structutra Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea Serviciul Asistenți Personali Profesioniști care oferă servicii sociale în comunitate persoanelor adulte cu handicap grav și accentuat; pe înțelesul tuturor serviciile sociale se acordă la domiciuliul și în cadrul familiei asistenților personali profesioniști.