Violența împotriva femeilor și fetelor este o rană deschisă în societate. Conform UN WOMEN, aproximativ 736 de milioane de femei – aproape una din trei – au fost victime ale violenței fizice și/sau sexuale comise de un partener intim. Nu sunt cifre – sunt mame, fiice, surori, prietene! Cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor, desfășurate la nivel mondial, reprezintă o promisiune comună de a spune NU! violenței și de a lupta pentru o lume mai sigură. Acest efort global, desfășurat în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, ne reunește pe toți, femei și bărbați aliați, pentru solidaritate și responsabilitate.
Conexiunea și sprijinul reciproc dintre femei reprezintă o forță puternică. Împreună, creăm o lume în care fetele pot visa fără teamă, pot crește fără violență și își pot scrie propriul viitor, fără inegalități, discriminare sau abuzuri. Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) se alătură acestui demers internațional an de an, reafirmându-și angajamentul ferm în combaterea violenței domestice. Știm că drumul nu este ușor, dar suntem aici pentru voi! Vă auzim, vă vedem, luptăm împreună! Cu această ocazie, lansăm campania „Nu ești singură! Îți suntem alături pentru o viață în siguranță!”, o inițiativă ilustrată prin seria de videoclipuri în care oameni dedicați, aliați ai acestei cauze, dau curaj supraviețuitoarelor, voce celor care luptă în tăcere și conștientizare celor care pot ajuta.
Vorbim deschis despre acest fenomen, să înțelegem ce înseamnă violența domestică și să aflăm cum putem, fiecare dintre noi, contribui la oprirea ei. Fiecare voce contează. Fiecare sprijin salvează vieți. Mesajul nostru este unul simplu și din inimă: Suntem alături de tine, la fiecare pas, cu fiecare resursă pe care o putem pune la dispoziție. Împreună, construim o lume mai sigură și justă pentru toate femeile și fetele din România.
Aceasta este promisiunea noastră. Împreună, prin solidaritate și acțiune, schimbăm lumea! Vorbim cu VOCE TARE!
Victimelor violenței domestice, discriminării de gen și traficului de persoane din România le este pus la dispoziție numărul național de urgență de tip HELPLINE 0800.500.333, apelabil la orice oră din zi și din noapte, unde acestea pot beneficia gratuit de ajutor specializat, asistență și consiliere în vederea ieșirii din situația de criză. Acest număr poate fi apelat atât de victimă cât și de martori ai unor astfel de situații.
Victimele adulte ale violenței domestice de pe raza județului Vrancea, pot semnala și lua legătura telefonic cu specialiștii din cadrul Compartimentului Violență Domestică și Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor de luni – vineri, interval orar 8.00 – 19.00, la numărul de telefon 0784 246 135 sau de luni – joi, interval orar 8.00 – 16.30 și vineri 8.00 – 14.00, la numărul de telefon 0237 627 019 – Direcția Protecția Persoanelor cu Dizabilități și alte Persoane Vulnerabile.
PURTĂTOR DE CUVÂNT
Dănuț ȘTEFAN